Belka
Poniedziałek, 18 Listopada 2024   imieniny: Aniela, Klaudyna, Roman
Rejestracja Witaj: Gościu, Zaloguj się
 
Belka
 
 

Postaw na zboża!

Data publikacji: 2017-07-19, Data modyfikacji: 2017-07-19
A A AWydrukDrukuj  
 
Postaw na zboża!

Dziś na szeroką skalę uprawiane są takie zboża jak pszenica zwyczajna, pszenżyto, jęczmień, żyto, owies i mieszanki tych zbóż. To z nich wytwarza się najwięcej produktów zbożowych w Polsce. Choć na przestrzeni lat zdominowały one światowy rynek rolny, dziś swój renesans przeżywają także starożytne odmiany i gatunki zbóż. Do łask wraca amarantus, komosa ryżowa czy kamut. Co je wyróżnia na tle przemysłowo uprawianych odmian? Przede wszystkim forma uprawy, która zazwyczaj jest ekologiczna. Ponadto są one bogate w składniki mineralne i odżywcze.

Jak podkreśla Katarzyna Zadka, ekspert programu edukacyjnego „Żyj smacznie  i zdrowo” – „Produkty zbożowe to doskonałe źródło węglowodanów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. To właśnie z nich czerpiemy energię na cały dzień i mamy siłę mierzyć się z zadaniami w pracy czy w szkolę. W ich wnętrzu skrywa się również bogactwo składników mineralnych oraz witamin z grupy B - odpowiedzialnych głównie za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, dobry nastrój   i naszą sprawność intelektualną”.

Zatem poznajmy  je bliżej:

Farro, czyli pszenica płaskurka. To kolejny starożytny gatunek pszenicy, który ponownie wraca do łask. W jej składzie znajdziemy cenne składniki mineralne i witaminy, w szczególności te z grupy B. Z ziaren płaskurki wytwarzana jest kasza, mąka, a z niej  np. ekologiczne pieczywo. 

Orkisz, czyli dokładnie pszenica orkisz, to jeden z najstarszych gatunków pszenicy. Ziarna orkiszu są źródłem cennych składników mineralnych takich jak cynk, potas, wapń, żelazo oraz witamin z grupy B i PP. Regularne spożywanie orkiszu korzystnie wpływa na układ krążenia oraz obniża poziom cholesterolu we krwi.

Kamut, inaczej pszenica Khorsan, czyli najstarszy gatunek pszenicy. Ceniona za swój słodki, lekko orzechowy smak. Zboże to świetnie sprawdza się w wypiekach oraz jako dodatek do sałatek i sosów.

Prosoprzetwarzane najczęściej na mąkę lub kaszę jaglaną. Ma w swoim składzie witaminy z grupy B i E oraz potas, wapń, magnez. Proso korzystnie wpływa na żołądek, śledzionę i wzmacnia nerki.

Quinoa, znana bardziej jako komosa ryżowa. Wyróżnia się na tle innych zbóż między innymi zawartością aż 9 niezbędnych aminokwasów, pozytywnie wpływa na naszą odporność i ogólne samopoczucie. Ponadto komosa ryżowa zawiera witaminy z grupy B, fosfor, żelazo i wapń.

Amarantus, inaczej szarłat, jest produktem bezglutenowym, dlatego sprawdzi się w diecie osób nietolerujących glutenu. Ponadto stanowi ważne źródło łatwo przyswajalnego białka oraz błonnika. Nasiona amarantusa są bogate w biopierwiastki tj. wapń, fosfor, potas, magnez, kobalt, jod i żelazo, którego zawierają więcej niż nasiona roślin strączkowych, a nawet mięso. Pamiętajmy jednak aby wspierać przyswajalność żelaza zawartego w roślinach przez dodatek składników bogatych w witaminę C.

Owsiane, orkiszowe, ryżowe…

Jeśli mleko, to tylko od krowy? Niekoniecznie! Dziś na sklepowych półkach bez problemu znajdziemy roślinne zamienniki, które potocznie nazywane mlekiem, stanowią tak jak mleko krowie źródło witamin i składników mineralnych np. dla osób na diecie wegańskiej. Wśród wielu typów tego roślinnego napoju, można wymienić np. orkiszowe, owsiane, ryżowe czy powstałe z komosy ryżowej. Takie mleka są dobrym rozwiązaniem nie tylko dla wegan - dzięki nieobecności laktozy w składzie, stanowią świetne rozwiązanie dla osób nietolerujących tego cukru. Z łatwością też przygotujemy je samodzielnie w domu, wystarczy np. zmielone płatki owsiane zalać ciepłą wodą, odstawić na około pół godziny i następnie odsączyć.

informator-lokalny.pl, Źródło artykułu: WINIARY
 
Komentarze
Brak komentarzy, Twój może być pierwszy!
Autor:
Kod z obrazka:
Puste pole z komentarzem
Puste pole z podpisem
Wyszukaj
 
Kreska
Dodaj artykuł
Najnowsze komentarze
 
    Kreska
     




    Brak sond
     
    Newsletter
    Bądź na bieżąco z nadchodzącymi imprezami. Zapisz się na bezpłatny newsletter.
     
     

    Powiat gryfiński – powiat w województwie zachodniopomorskim ze stolicą w Gryfinie W skład powiatu wchodzą gminy: Gryfino, Cedynia, Chojna, Mieszkowice, Moryń, Trzcińsko – Zdrój, Banie, Stare Czarnowo oraz Widuchowo zajmując powierzchnię 1870 km kw.

    Atrakcje turystyczne stanowią: Cedyński Park Krajobrazowy, Park Krajobrazowy Dolina Dolnej Odry, Krzywy las, Puszcza Bukowska, zabytkowy park krajobrazowo – naturalistyczny „Dolina Miłości”, Ogród Dendrologiczny w Glinnej, Góra Czcibora; jeziora – Morzycko i Wełtyńskie; zabytki – Baszta Prochowa w Baniach, Baszta Prochowa w Mieszkowicach z XIX w., obwarowania miejskie w Chojnie, Brama Bańska wraz z obwarowaniami miejskimi w Gryfinie, Barokowy Pałac w Zielinie, miejskie mury obronne w Moryniu z I połowy XIV w., Zespół obiektów dawnego opactwa cysterskiego w Kołbaczu, obwarowania miejskie w  Trzcińsku Zdroju czy Wieża widokowa w Cedyni.

    Gospodarka powiatu oparta jest na rolnictwie oraz działalności usługowej. Na terenie powiatu działa Elektrownia Dolna Odra.

    Przez powiat przebiegają trzy drogi krajowe nr: 3, 26,31.

     

    Zgłoś uwagi - uzupełnij wszystkie pola